BLOG

Elements del Natural Paddock (part 3)

En articles anteriors, hem parlat de com ha de ser un Natural Paddock i quins elements podem trobar amb aquest sistema d’estabulació equina.

Fins ara hem parlat dels tracks, les bombolles, els punts d’aigua, del menjar, punt de sal, els refugis, el terreny variat, el punt de sorra,…Avui parlarem d’algunes altres idees que enriqueixen els nostres circuits i proporcionen als cavalls una estimulació en tots els seus sentits!

MÉS ELEMENTS QUE PODEM TROBAR EN UN NATURAL PADDOCK

  1. Zona de bany-fang

Lloc del circuit on trobem una zona d’ aigua prou gran perquè els cavalls puguin banyar-se si ho desitgen. Moltes vegades utilitzen aquest punt també per beure com farien si estiguessin en total llibertat, aprofitant els recursos que es troben.

Si els cavalls entren dins l’aigua poden donar cops de mans al toll per refrescar-se i, segons la profunditat, fins i tot n’hi haurà algun que vulgui banyar-se.

Els que es beneficien del bany de fang, com el seu nom indica, acaben amb el cos cobert de fang fent-se una capa protectora amb aquesta argila que els ajudarà a evitar les picades tan molestes de mosquits i insectes diversos. A més, l’argila té molts beneficis per a la pell i els queda un pèl brillant després d’una bona dutxa…¡està clar!


  1. Punts d’ estimulació podal

Són zones preparades al circuit amb superfícies variades que ofereixen una estimulació dels cascos del cavall i treballen la propiocepció de l’animal (s’ha de concentrar per veure on posa els seus peus).

Aquests punts d’ estimulació podal poden estar repartits al llarg del circuit perquè els cavalls vagin experimentant diverses sensacions allà per on passen.

En la vida salvatge dels cavalls ferals, aquests fan llargues travessies i es troben terrenys variats com poden ser pedres petites, pedres més grans, roques, branques,… els peus dels cavalls són perfectament capaços de treballar sense problemes sobre els terrenys més exigents!

El fet que el cavall és un animal de presa, fa que presti molta atenció allà on posa els seus peus (doncs li va la vida, ja que si es fa mal serà més vulnerable davant d’un depredador).

Zona on troben pedres de diferents mides que els ajuda a netejar, enfortir i llimar els cascos d’una manera natural.
Troncs que necessiten de la seva atenció per esquivar-los i veure on possar els seus peus. D’aquesta manera treballem la seva propiocepció, reforcem la seva coordinació i augmentem la seva agilitat.

  1. Jardí medicinal

Punt al circuit on els cavalls troben varietat de plantes aromàtiques i medicinals a lliure disposió. Els cavalls són grans mestres i utilitzen el seu instint per saber què necessiten i quan és el moment de consumir alguna planta.

Gràcies a aquest punt del circuit, amb observació i valoracions, pots veure com en èpoques puntuals de l’any els cavalls s’alimenten més d’unes plantes que d’altres i per què ho fan. Això ens ajuda a recollir dades i veure quines necessitats tenen els nostres cavalls. I fins i tot cada any, pots afegir alguna planta nova amb altres propietats per anar veient com es manegen.

Per exemple, durant la primavera hem observat que alguns dels nostres cavalls opten per la depuració i, és per això, que acudeixen a menjar la flor del card marià (Silybum marianum) que és on troben les propietats d’aquesta planta.

Si els cavalls viuen en un entorn amb varietat vegetal, aprenen a consumir les plantes d’una manera saludable per a ells.

Així que si vols oferir-li aquest punt al teu cavall, estudia la teva vegetació, informa’t de les teves plantes autòctones i descobriràs que moltes d’elles tenen propietats beneficioses per als cavalls.


  1. Punt d’ estimulació mental

Punt al circuit on trobem una zona on els cavalls han de pensar i buscar. Activar el seu olfacte i possar-se a treballar aquest sentit. 

En aquest exemple, veiem una taula sensorial amb diferents obstacles naturals (en aquest cas són troncs) de diferents alçades per possar a treballar els seus bigotis, el seu tacte, el seu olfacte i, en conclusió, el seu cervell per buscar alguna xuxeria/premi que els estimuli.