BLOG

Elements del Natural Paddock (part 2)

A l’article anterior, vam parlar sobre com havia de ser un Natural Paddock i quins elements podem trobar en aquests circuits. Vam parlar sobre els tracks, les bombolles, la zona de l’aigua i els punts de menjar. En aquest article seguim nombrant més elements que té el nostre Natural Paddock per a que el teu cavall visqui d’una manera més afí de com és i trobi el seu equilibri.

És important tenir en compte que aquests paddocks han de estar dissenyats per a que els cavalls es comportin de manera instintiva. Buscant recursos, caminant durant tot el dia i decidint què fan, quan i com.

No tots els cavalls són aptes per entrar a viure directament a un Natural Paddock. Existeixen uns requisits i unes adaptacions prèvies que hem de programar per canviar la vida del nostre company i millorar la seva qualitat de vida (barefood,etc). De tot això en parlarem en futurs articles.

Per això, si penses en donar-li el millor al teu cavall, informa’t en centres especialitzats en aquesta matèria i comença a fer les transicions i/o adaptacions que el teu cavall necessita per a que estigui preparat pel moment.

Més elements que podem trobar en el Natural Paddock

  1. Punt de sal; 

Zona on els cavalls dispossen de la sal (clorur de sodi). És un nutrient vital per a ells ja que la seva dieta es baixa en sodi. És obligatori que aquest mineral el tinguin a lliure disposició, ja que és l’encarregat de retenir l’aigua dels teixits i mantenir la bona hidratació del cos.

Els cavalls ferals que viuen en llibertat fan llargs recorreguts per buscar zones on troben depòsits d’aquest mineral. Rasquen el terra per desenterrar-lo i el masteguen fins sentir-se saciats.

  1. Sorral

Zona ample on els cavalls troben sorra molt fina (format pols) i a on els encanta revolcar-se. Fer-se un bany de sorra resulta ser indispensable per mantenir la salut de la pell. No hi han estudis confirmats de si existeix algun benefici en concret (fer-se una capa protectora contra insectes, donar lluminositat al seu pèl,…) però el que si que sabem és que deu ser important per a ells per que és una conducta repetitiva i si no fos important per ells, no es posarien en una posició tan vulnerable (tumbats al terra amb el risc que suposa sent una pressa).

  1. Refugis

Punt on els cavalls puguin resguardar-se de la meteorologia (fred, pluja, calor,etc( Poden ser porxos, casetes o inclòs alguna instal·lació del centre (una nau, un garatge,…)

Aquest element és més humà que una necessitat real del cavall. En estat natural els cavalls no dispossen de «casetes» per resguardar-se però, per el contrari, són lliures de buscar quines zones els ajuyda a refugisr-se de la meteorologia. Si per exemple fa molt aire, ells són lliures d’anar a un bosc o un lloc en concret on saben que estaràn més resguardats a l’aire.

Aquesta elecció no existeix pels nostres cavalls omèstics generalment ( a no ser que el territori on visquin sigui molt molt gran i variat). És per això que, al final, el més pràctic és proporcionar-lis aquest punt per a que siguin ells mateixos qui decideixen si fer-lo servir o no.

Moltes vegades, si observem als cavalls que viuen en paddock de semi-llibertat amb refugi inclòs, podem veure que els dies de pluja alguns cavalls no utilitzen la seva caseta. Prefereixen col·locar-se en un lloc estratègic del seu paddock, baixar el cap i deixar que el temps es calmi.

  1. Terreny variat

Per a que un Natural Paddock sigui enriquidor pels nostres cavalls ha d’oferir diferents tipus de terrenys. Quant més variat sigui el terreny, millor pel paddock.

El nostre company es mantindrà en un estat òptim de salut si té montanya que pujar o baixar, caminos o camps per còrrer, senders amb pedres on concentrar-se i pensar on possa el seus peus,etc.

La varietat del terreny proporciona al cavall un moviment mínim al dia asegurat i variat, treballant el seu cos de manera «passiva» sense arribar a un estat d’inactivitat física per que no hi ha espai ni estímuls.

Les seves articulacions, els seus músculs, el seu esquelet,… es trabaràn més en forma i el teu cavall ho agrairà!

En el seguent article parlarem sobre més elements que trobem en el nostre Natural Paddock, quina funció tenen i per què fa que aquest circuit sigui tan enriquidor pels nostres cavalls.