BLOG

El teu cavall encara no viu en un Natural Paddock? (2a part)

UNA NECESSITAT REAL

A l’article anterior ja vam estar parlant de les necessitats dels cavalls i coses a tenir en compte quan els cavalls viuen en un Natural Paddock. En aquesta segona part volem continuar posant èmfasi en coses que cal valorar conscientment per millorar la vida del teu cavall.

Vida en comunitat

En aquest apartat no tornarem a parlar de tots els beneficis que porta que el teu cavall visqui en grup i tots els contres que el teu cavall visqui sol. Això ja és temari que creiem que deu ser après.

Volem parlar sobre les situacions que es donen quan tenim el nostre cavall en grup, ja que com a totes escales de veïns o nens a escoles, no tothom és amic de tot el món i, tot i així, preferim estar en societat. Perquè la soledat completa (com quan vam estar en confinament total per covid) no va agradar a moltes persones i, encara avui, hi ha gent amb seqüeles del que ha passat.

I aleshores, per què ho fem als nostres cavalls tot i saber que no els agrada estar sols?

Sí que és cert que la vida en grup té les seves coses, i entre cavalls tenen els seus frecs, i alguna vegada pots trobar-te amb alguna petita ferida en el teu cavall però…aquesta por de “que no facin mal al meu cavall” és irracional.

Cavalls en quadres tancats perquè no es lesionin (por humana), i el primer que fan aquests cavalls en sortir és estar excitats i córrer com a bojos quan els posen en pista. Aquí potser sí que és més perillós per a l’estructura física del cavall que una petita ratllada a la gropa d’algun dels seus companys. Sense comptar que almenys aquest últim, mentalment i psicològicament estarà més equilibrat que el tancat.

Creant vincles d’amistat

La vida fluint amb els canvis

Quan tens un cavall en un grup pots arribar a sentir coses que d’altre manera no te n’adonaries. Igual que si a casa teva entra un nou familiar (cunyat, sogres, etc) les dinàmiques familiars canvien.

És per això que, de vegades, quan entra un cavall nou al grup, els primers dies hi ha com una reestructuració en què pots notar al teu cavall més atent en què està passant al grup, que en els exercicis que vols fer avui a pista. Pots notar que tens un cavall més nerviós del normal o senzillament passota i neutre com sempre… Això dependrà de com és el teu cavall, quina energia té ell al grup i de quina energia té el nou cavall que acaba d’arribar…

Tot i així, generalment els centres especialitzats en aquests tipus de paddocks tenen els seus protocols per a una bona adaptació dels cavalls i, si es fa correctament, poques coses es diuen una vegada ja estan tots al mateix lloc. Perquè porten temps fent un enllaç des de la seguretat (etapes de transició).

Treballar el nostre ego

Com costa acceptar aquestes coses amb què ens sentim més incòmodes…i és comprensible la veritat… Però els cavalls ens fan anar encara més enllà…

Algunes vegades ens trobem algun propietari trist perquè ara el seu cavall ja no el ve a buscar ni el crida quan ell arriba… nosaltres sempre diem que això és un bon senyal! Que el cavall no tingui sensació que ens necessita per sortir del seu petit recinte o perquè li fem companyia…per a nosaltres és positiu.

Significa que el cavall se sent bé, en el seu grup familiar i no ens necessita per cobrir aquestes necessitats… Entenem que la sensació que quan arribes, el teu cavall et cridi i vingui a buscar-te és una cosa que pot agradar molt… però la idea de que ell sigui més feliç així ens pesa més i fa que realment, al fons del nostre cor, sapiguem que estem fent-li un bé.

La comunitat dona seguretat i tranquil·litat

La vida fàcil, gràcies

Sabem que els cavalls que viuen en circumstàncies d’un Natural Paddock ben gestionat es beneficien dels tres aspectes fonamentals; la part física, mental i emocional. Aquesta simbiosi allarga l’esperança de vida dels nostres cavalls fent-se més sans en tots els aspectes. Els cascos esdevenen més funcionals i fan la seva funció correctament en varietat de terrenys que van trobant.

Preveu o corregeix les estereotípies i/o l’estrès que han patit alguns cavalls en el passat, gràcies a un lloc estimulat i pensat per a ells…

Realment és un gran canvi. Passar de viure en quadres tancats o mini paddocks a estar en grans espais acompanyats d’altres membres igual que ells. I a sobre, aportant-los més coses bones que dolentes…per què no ens fem la vida fàcil?

I aleshores…per què no provar?

Provar un canvi no és negatiu. És adaptar-te als nous temps, a les noves informacions que ens arriben sobre etologia equina i acabar amb el “sempre s’ha fet així”. Això hauria de passar a la història una vegada per totes, perquè no aporta res d’informació científica vàlida que corrobori que el cavall està còmode i feliç.

Amb atrevir-te a provar no perds res. Sempre pots tornar al que tenies, la decisió no és irreversible i creiem que un nou paradigma s’obrirà davant vostre. Moltes vegades la manca d’informació fa que la por guanyi l’aposta, així que busca, informa’t i atreveix-te a fer un canvi a les vostres vides. Segur que no us penedireu i tots dos trobareu la llibertat, respecte i harmonia que estàveu buscant.