UNA NECESSITAT REAL- Part 1
En aquest article volem parlar-te sobre les coses habituals que passen si el teu cavall viu a un Natural Paddock.
Com ja sabem, durant molts anys hem anul·lat aquesta part més instintiva dels nostres companys equins per la nostra ignorància respecte a les seves necessitats.
Gràcies a l’evolució de l’etologia i de la nostra manera d’entendre els cavalls i les necessitats reals, estem aprenent a oferir-los una vida digna a les seves necessitats vitals (i sí, hi ha més coses a part del menjar i de l’aigua).
Oferir-los una vida d’acord amb la seva manera natural de viure (sense humanitzar-los ni fent-los viure sota la nostra comoditat) també ens afavoreix, ja que els cavalls estaran més estables emocionalment i les activitats que fem amb ells seran més beneficioses per a tots dos.
Necessitat bàsica REAL
Els cavalls són animals gregaris que conviuen en grup per naturalesa per sentir-se protegits i, en casos més extrems, per sobreviure. Viure en grup és una necessitat bàsica REAL que els aporta tranquil·litat al seu dia a dia i els fa estar equilibrats i en harmonia amb allò que són.

Als cavalls cal oferir-los els espais adequats perquè puguin desenvolupar les seves conductes instintives. Un cavall HA DE PODER realitzar les “tasques” d’acord amb l’individu que és dins del grup i així trobar el seu propi equilibri mental, físic i emocional. Donar-los aquesta oportunitat els afavoreix individualment i, de retruc, a la nostra relació amb ell.
Quan treballes amb un cavall equilibrat, amb les seves necessitats vitals cobertes, tens un company molt més atent al que li hagis de dir. Les sessions són molt més eficients. En canvi, si tens un cavall tancat, que durant la setmana no ha pogut gairebé ni moure el seu cos, quan el treus ell l’únic que vol és estirar-se, donar salts, estirar les potes, rebolcar-se, olorar-se amb altres cavalls, comunicar-se,. .i es fa complicat poder realitzar qualsevol sessió de treball amb un cavall emocionalment inestable, excitat, intentant cobrir unes necessitats que no estan cobertes. En aquesta situació tota la resta serà molt més important que allò que l’humà li hagi d’ensenyar.
En cap moment diem que si tens problemes amb el teu cavall, un Natural Paddock els elimini. Si que eliminarà moltes conductes d’excitació perquè ja no tindrà aquesta necessitat, però si el teu cavall segueix tenint problemes de comunicació a l’equitació, seguirà tenint-los (per exemple no estar quiet al muntar o no respondre a la regna per girar,…)
Coses per tenir en compte
Oferir-los AIGUA quan estem amb ells és FONAMENTAL. No sabem quan va ser l’última vegada que el grup va anar a beure o si el grup s’anirà a beure just quan el teu cavall no estigui al paddock. Oferir aigua abans i després de l’activitat que feu és fonamental per assegurar-te que el teu cavall estarà hidratat i així evitar problemes de salut (còlics, etc.). Sobretot cal tenir-ho en compte en èpoques de calor, on els cavalls necessiten més quantitat d’aigua pel correcte funcionament vital.

Aquesta particularitat és típica si el teu cavall viu en un Natural paddock, així com també és el fet de venir una mica abans del previst per anar a buscar-lo allà on sigui el grup. Normalment aquests paddocks tenen unes dimensions més grans que els típics paddocks de semillibertat on viu un cavall, i quan arribes al centre has de veure a quina zona es troben.
Això no és un gran inconvenient per a nosaltres, ja que pensem que el teu cavall és molt més feliç fent vida de cavall i cobrint les seves necessitats diàries sense haver d’estar en un recinte petit esperant-te que vagis aquest cap de setmana (si pots, és clar) per treure’l d’allà.
A la balança pesa molt més el fet que el teu cavall visqui en harmonia durant tota la setmana, que no pas el que hagis de caminar 15 minuts més dissabte per anar-lo a buscar. No hi ha comparació, ni que el treballis tres cops per setmana.
Poder viure en un lloc que ofereix varietat de terrenys, amb obstacles naturals,pujades, baixades,…afavoreix la seva musculatura, esquelet i tendons i, en conseqüència, millora la condició física, coordinació i propiocepció de l´animal.

Si, a més, al lloc on viu té diversitat de flora, lliure elecció de moviment per cobrir les seves necessitats nutricionals, diferent alimentació en diferents formats,…això afavoreix la cerca de recursos (menjar,aigua,sal,etc) i crea un moviment continu que repercuteix directament a l’ estimulació mental.
Que els cavalls estiguin estimulats mentalment vivint acompanyats pels seus afavoreix l’ equilibri emocional i, com a conseqüència, tindrem repercussió positiva en la relació amb ell.
Al proper article seguirem desenvolupant aquests conceptes i altres idees perquè el teu cavall vagi trobant l’equilibri que mereix d’acord amb la seva naturalesa.