BLOG

La importància de conèixer el llenguatge equí

Sobretot quan el teu cavall viu en un Natural Paddock

En aquest article volem remarcar la importància de conèixer com es comuniquen els cavalls entre ells perquè quan anem a buscar el nostre company en un Natural Paddock ho fem de manera segura per a ell i per a nosaltres.

No cal recalcar que els cavalls són animals gregaris, que tenen les seves estructures socials i que pesen molt més que nosaltres… tota comunicació amb ells ha de ser des del punt de salva guardar la seguretat i no facilitar els accidents que, per desgràcia, ja vénen sols.

Quan un cavall deixa de viure en un pàddock individual i forma part d’un grup, hi ha coses que canvien. El sol fet d’anar a buscar-lo i treure’l (per raspatllar-lo o anar d’excursió o el que sigui) ja canvia.

Abans, només havies de tenir en compte el teu cavall com a ésser individu únic i ara, vivint al Natural pàddock hi ha diverses coses per observar.

El llenguatge equí

Per començar, el més bàsic. Com es comuniquen els cavalls entre ells? És important saber que els cavalls tenen un llenguatge no verbal molt POTENT i SUBTIL i, que si no ho entenem, podem veure’ns dins d’una discussió entre ells i, per supossat, sortir-ne perdent.

Cal tenir en compte el cos, les expressions, la tensió o la relaxació per saber si estem segurs amb la companyia que ens envolta.

Aquest article no pretén donar una classe de llenguatge equí, sinó més aviat, donar-li la IMPORTÀNCIA QUE MEREIX una cosa tan bàsica com SABER LLEGIR els cavalls. Com tenen les seves orelles, la tensió del coll, si hi ha un avís de puntada de peu o de mossegada, etc.

No és que el teu cavall visqui enmig d’una guerra on sempre hi ha puntades de peu, mossegades i perills per esquivar, però si que dins d’un grup, els cavalls s’organitzen de tal manera, amb uns rols i unes gerarquies molt clares on la convivència i la seva comunicació és molt diferent de la nostra.

Què he de tenir en compte quan vaig a buscar el meu cavall en un Natural Paddock?

Com hem explicat en diverses ocasions els Natural paddock estan dissenyats amb tracks (camins més estrets per on els cavalls es desplacen) i bombolles (zones àmplies on ells es reuneixen tranquil·lament). És molt diferent trobar el teu cavall i el grup en una bombolla, que trobar-te’ls enmig d’un track. Hi ha coses a tenir en compte.

Si el teu cavall és a la bombolla, tan fàcil com anar LLEGINT als cavalls del voltant fins que trobis la porta de sortida de la bombolla i comencis a caminar pel track direcció sortida del Natural Paddock. Si la teva observació és correcta sabràs per on anar i per on no acostar-te fins a aconseguir el teu objectiu, sortir de la bombolla.

En canvi, si quan vas a buscar el teu cavall al grup, els trobes al mig del track has de saber més coses.

Què més cal tenir en compte?

Com hem esmentat abans, els cavalls s’organitzen socialment amb uns rols, unes jerarquies. És molt important conèixer aquesta organització social exclusiva del grup on viu el teu cavall, ja que és informació molt útil per a la vostra seguretat.

Així quan et trobes el grup enmig d’un track, i veus que la direcció que has de prendre és just on són els cavalls amb el caràcter més fort, la teva estratègia sabent això serà diferent i més segura per a vosaltres dos que si no ho saps .

Saber aquestes coses de fàcil accés marca una diferència en les experiències viscudes dins d´un Natural Paddock, afavorint a trobar l´equilibri entre tots. I al final, el saber no ocupa lloc…la informació és poder!

Imatges de l’article per @carlaequineart